Kaalheid door Alopecia Universalis

Vaak wordt kaalheid gezien als een mannelijk probleem en in een groot deel van de gevallen is dit ook zo. Bij de meeste mannen ontstaat dit door erfelijke aanleg in combinatie met ouderdom. Maar wist u dat kaalheid ook andere redenen kan hebben en dat dit ook bij vrouwen voor kan komen? Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte Alopecia Universalis. Er zijn maar weinig mensen die op de hoogte zijn van het bestaan van deze aandoening waarbij alle beharing verdwijnt. Dit betekent niet alleen kaal worden boven op het hoofd, maar ook het verlies van wimpers, wenkbrauwen, snor en baard. Daarnaast verdwijnt ook alle andere lichaamsbeharing als gevolg van Alopecia Universalis, dus ook de haren op armen en benen en ook het schaamhaar. Het spreekt voor zich dat dit enorme psychische gevolgen kan hebben. Verlies van beharing op armen, benen, onder de oksels en in de schaamstreek is voor velen nog te overzien, vooral voor mensen die dit toch altijd al wegscheren. Het grootste effect heeft Alopecia Universalis echter door het verlies van hoofdhaar en gezichtsbeharing. Vaak denken mensen er niet zo bij na, maar wimpers en wenkbrauwen zijn erg bepalend voor de gezichtsuitdrukking. Zijn deze weg, dan verdwijnt daarmee ook een deel van de uitdrukking in het gezicht. Ook het verlies van hoofdhaar is voor velen erg vervelend. Sommige mannen hebben hier iets minder moeite mee, aangezien een kaal hoofd bij hen prima staat en het bovendien maatschappelijk geaccepteerd is. Maar voor andere mannen en voor eigenlijk alle vrouwen is het verlies van hoofdhaar door Alopecia Universalis erg vervelend. Zij willen niet kaal door het leven gaan en de Alopecia Universalis heeft dan ook een groot effect op hun psychische welzijn.

Hoe verloopt Alopecia Universalis?

Nu denkt u misschien, voor iedere ziekte is er wel een medicijn en dit zal voor Alopecia Universalis niet anders zijn. Dit is echter niet het geval, voor deze aandoening bestaat helaas nog steeds geen remedie. Sterker nog, er is zo weinig over Alopecia Universalis dat het zelfs niet te voorspellen is hoe het ziektebeeld er uit zal zien. De ene keer is het haarverlies tijdelijk en komen de haren spontaan na verloop van tijd weer terug. Soms blijven ze dan permanent, in andere gevallen valt al het haar na een tijdje weer uit. Dit kan zich meerdere keren blijven herhalen en het is nooit met zekerheid te zeggen of de haaruitval niet weer terug zal keren. In sommige gevallen is het haarverlies meteen ook chronisch, deze mensen zullen nooit weer hun eigen haar terug zien. Wat nu zo lastig is, is de enorme onvoorspelbaarheid. Dit heeft vaak een enorm negatief effect op het psychisch welzijn. Het is immers nog al wat om je iedere dag af te moeten vragen of je haar weer terug zal komen of niet, of dat het juist uit gaat vallen of niet. Deze onzekerheid maakt van Alopecia Universalis een erg heftige aandoening. Zijn er ook dingen die wel met zekerheid over de ziekte Alopecia Universalis gezegd kunnen worden? Ja, we weten dat:

  • de prognose slechter wordt naarmate het haar vaker uitgevallen is
  • bij haarverlies op jonge leeftijd de kans groter is dat de aandoening chronisch is
  • hoe uitgebreider het ziekteproces is, hoe slechter de prognose is
  • bij een groot deel van de patiënten, ongeveer tachtig procent, weer haargroei plaatsvindt na enkele maanden of jaren

Dit laatste punt klinkt natuurlijk positief, tachtig procent is immers een grote groep. Maar ook daar zit weer een grote factor van onzekerheid in. Want hoort u bij die tachtig procent? En zo ja, wanneer gaat die haargroei dan eindelijk eens plaatsvinden? Hoeveel jaren moet u kaal zijn om zeker te weten dat de Alopecia Universalis bij u chronisch is? Deze onzekerheid beïnvloedt het welzijn van de patiënten vaak sterk.

Camoufleer de kaalheid

Hebt u last van Alopecia Universalis? Dan zult u er natuurlijk alles aan willen doen om dit te camoufleren. Zoals gezegd zijn er geen medicijnen voor te krijgen, dus is camouflage de enige oplossing. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Om het verlies van wenkbrauwen bijvoorbeeld te camoufleren, kunt u zelf met een wenkbrauwpotlood weer wenkbrauwen in uw gezicht tekenen. Is de Alopecia Universalis bij u chronisch, dan zult u misschien liever voor een meer permanente oplossing kiezen, zoals permanente make-up. Hierbij worden de wenkbrauwen weer in het gezicht getatoeëerd. Gezichtstatoeage is ook een oplossing voor bijvoorbeeld mannen die hun baardgroei missen, er kan dan een stoppelbaard gecreëerd worden. Zo hoeft uw gezicht er dus niet kaal uit te blijven zien, ondanks de Alopecia Universalis. Voor bovenop uw hoofd kunt u natuurlijk kiezen voor een pruik of haarwerk. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden en het is goed om deze door te nemen met een specialist. Bij MoveHs weten ze waar ze over praten, aangezien de oprichtster van dit bedrijf zelf ook te maken heeft met Alopecia Universalis. Zij hebben zich daardoor helemaal toegelegd op de groep patiënten en zij weten als geen ander wat voor effect deze ziekte op uw leven heeft. Zij weten ook als geen ander welke oplossingen er allemaal zijn op het gebied van bijvoorbeeld pruiken. Door hun ruime ervaring kunnen zij u goed adviseren welke oplossing voor u de juiste keus is. Doordat Alopecia Universalis niet bij iedereen hetzelfde uitpakt, is een advies op maat echt noodzakelijk voor het succesvol camoufleren van de kale plekken die het achterlaat.